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Ms. Phyllis C. Borzi  
Assistant Secretary 
Employee Benefits & Security Administration 
Department of Labor 
200 Constitution Ave, NW, Suite S-2524 
Washington, D.C. 20210 
Sent by e-mail to E-OHPSCA-FAQ.ebsa@dol.gov 
 
Ms. Mandy Cohen 
Acting Deputy Administrator and Director 
Center for Consumer Information and Insurance Oversight 
Centers for Medicare & Medicaid Services 
Department of Health & Human Services 
Room 445-G 
Hubert H. Humphrey Building 
200 Independence Avenue, S.W. 
Washington, D.C. 20201 
 
The Honorable John A. Koskinen 
Commissioner 
Internal Revenue Service 
1111 Constitution Avenue, N.W. 
Washington, D.C. 20224-0002 
 

Re:  FAQs about Affordable Care Act Implementation (Part XIX); Question 4 on 
Reference Pricing (May 2, 2014) 

 
Dear Assistant Secretary Borzi, Acting Deputy Administrator and Director Cohen, and 
Commissioner Koskinen:  
 

The Federation of American Hospitals (“FAH”) is the national representative of more 
than 1,000 investor-owned or managed community hospitals and health systems throughout the 
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United States.  Our members include teaching and non-teaching, short-stay rehabilitation, and 
long-term care hospitals in urban and rural America, and provide a wide range of acute, post-
acute and ambulatory services.  The FAH appreciates the opportunity to comment on the 
application of out-of-pocket limits to reference-based pricing strategies used by non-
grandfathered large group or self-insured group health plans, as requested in the Frequently 
Asked Questions (“FAQ”) document released by the Departments of Labor, Treasury and Health 
and Human Services (“the Departments”) on May 2, 2014. 
 

Under the Departments’ current view, as described in the FAQ, non-grandfathered large 
group and self-insured health plans may simultaneously implement a reference pricing strategy 
and comply with the out-of-pocket maximum requirements of section 1302(c) of the Patient 
Protection and Affordable Care Act (“ACA”) and section 2707(b) of the Public Health Services 
Act (“PHSA”).   As the FAQ explains, providers that do not accept the reference price for a 
particular service may be considered “out-of-network” such that the out-of-pocket maximum 
does not apply to out-of-pocket spending by the patient for the treatment.  The FAH believes the 
Departments’ current view does not adequately take into account the consumer protections 
included in the ACA and, thus should be reconsidered.     
 

Also, the FAH is concerned with the process by which the Departments are considering 
reference pricing.  We believe that an FAQ is an inappropriate vehicle to establish policy on such 
an important topic.  Reference pricing likely will have an enormous adverse impact on 
consumers, and could create the very access and affordability problems that the ACA seeks to 
eliminate.  Indeed, we agree with the Departments’ position in the FAQ expressing concern that 
some reference pricing structures might be a “subterfuge” for “otherwise prohibited limitations 
on coverage,” without assuring adequate access.  Therefore, at a minimum, we believe a more 
formal process is appropriate to consider policy in this area.  
 

There are many factors to be considered in determining whether reference pricing 
strategies are permissible under the ACA.  In the absence of any discussion of these factors, as 
well as the Departments not having the benefit of having heard from all affected stakeholders, 
especially those most impacted, i.e., consumers, we believe the Departments should direct 
that all plans that utilize reference-based pricing programs – including large group health 
plans and self-insured group health plans – may not comply with the ACA’s enrollee out-
of-pocket maximum cap.  This directive should remain in place until the Departments have 
an opportunity to set policy on reference pricing through notice and comment rulemaking, 
which would allow a thorough discussion of the issue, and most notably, consideration of 
reference pricing within the context of the ACA’s consumer protection provisions. 
 
CONSIDERING REFERENCE PRICING WITHIN THE CONTEXT OF THE ACA 
 

The purpose of the ACA is to provide access to health insurance coverage for millions 
across the country who are under-insured or uninsured.  To ensure that access to medical care is 
meaningful, and not in name only, the law simultaneously implements many consumer 
protection provisions intended to facilitate access to affordable coverage.   
 

 2 



  
The law also promotes care coordination and value-based purchasing strategies to 

transform our health care delivery structure into a system that furnishes care with increased 
efficiency, better value and lower costs.  While the FAH supports this transformation and 
recognizes the benefits of appropriate value-based purchasing strategies, we also share the 
Departments’ concern that these strategies should not undermine fundamental ACA consumer 
protections.      
 

To this end, we are concerned that the concept of reference pricing is at odds with many 
ACA consumer protections, and believe that the permissibility of reference pricing should be 
considered within the larger context of the ACA.  Such consideration brings into play several 
critical ACA provisions, particularly the cap on out-of-pocket spending for insured individuals.   
 

Section 1302(c) of the ACA (under section 2707(b) of the Public Health Services Act 
(“PHSA”)), places dollar limits on health plan enrollees’ out-of-pocket spending ($6,350 for 
individuals and $12,700 for families in 2014), with respect to all health plans.  Once an enrollee 
meets the out-of-pocket maximum, the enrollee receives any further covered services without 
incurring any additional cost sharing obligations.  Reference pricing raises particular concerns 
with regard to these limitations because patients may end up spending significantly more out-of-
pocket if they see providers who do not offer services at the reference price, and because plans 
are offering a benefit and then limiting it through the creation of a “reference price network.”  In 
essence, these types of arrangements could be more of a “bait and switch” scheme rather than a 
strategy to increase the value of the care offered.    
 

Further, the ACA does not differentiate between types of plans with regard to application 
of many of its consumer protections, including the enrollee out-of-pocket maximum cap.  Thus, 
there is no support for treating large group and self-insured group health plans differently from 
individual and small group health plans, as expressed in the Departments’ interim position. 
 

Additionally, under section 1001 of the ACA, which establishes PHSA section 2711, all 
insurers and group health plans are prohibited from imposing annual dollar limits for services 
that are essential health benefits.  Coupled with this provision, the law also requires individuals 
to maintain “minimum essential coverage” under ACA section 1501.  CMS determined, 
however, that fixed-dollar indemnity plans do not qualify as “minimum essential coverage” 
primarily because these plans place a dollar limit on per-service payments in violation of PHSA 
2711 annual dollar limits, which conceptually is similar to reference pricing strategies.   
 

Finally, the ACA contains provisions for direct access to emergency, pediatric, and 
obstetric and gynecological care.  Reference pricing strategies should not limit these access 
provisions, nor should they undermine the ACA’s consumer protection requirements as to 
actuarial value, essential health benefits and network adequacy.     
 

Each of these ACA provisions is intended to protect consumers and ensure appropriate 
access to affordable care.  Because of the propensity for reference pricing to completely turn 
these provisions on their head, there should be an opportunity to consider reference pricing 
within the overall context of the ACA to ensure that these consumer protections remain clearly 
intact.    
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THE DEPARTMENTS SHOULD SET REFERENCE PRICING POLICY THROUGH  
NOTICE AND COMMENT RULEMAKING  
 

The FAH believes that setting reference pricing policy through an FAQ is not an 
appropriate forum for such a complex issue, and we urge the Departments to develop 
policy through a notice and comment rulemaking.  The development of reference pricing 
policy needs the benefit of a thorough discussion among all affected stakeholders before 
establishing policy.  In the meantime, until a regulatory process is finalized, the 
Departments should reverse their interim position, as stated in the May 2, 2014 FAQ, to 
direct that all plans (including large group health plans and self-insured group health 
plans) that utilize reference-based pricing programs may not comply with the ACA’s 
enrollee out-of-pocket maximum cap.  Alternatively, at a minimum, the Departments 
should withdraw the FAQ.  
 

Reference pricing involves many multi-faceted issues that threaten to undermine 
meaningful access to health care for consumers.  For example, reference pricing schemes can be 
misleading and result in an inadequate number of providers in a network or deprive patients of 
access to high quality providers.  Further, these strategies often lack transparency, such that 
patients could experience confusion and be subjected to unexpected limitations on the use of in-
network providers and undisclosed, material out-of-pocket costs.  Because reference pricing also 
does not lend itself to many types of procedures, especially emergency procedures, patients may 
not have the opportunity to easily compare prices and quality among providers, thereby creating 
an additional challenge to informed plan selection. 
 

The FAH recognizes the importance of allowing marketplace strategies to develop that 
promote stable insurance premiums, yet caution is needed to ensure that these strategies do not 
inappropriately undermine consumer access.  For example, consumers grapple with marketplace 
strategies such as narrow networks and tiered networks, but nevertheless have some familiarity 
with these concepts.  With proper federal and state oversight to ensure transparency and fairness 
for consumers, these strategies may be an adequate alternative to offer more affordable coverage 
while achieving the same goals as reference pricing. 
 

Reference pricing, however, should not be viewed through the same lens as narrow 
networks or tiered networks.  Reference pricing is an extreme form of narrow networks that is 
not transparent and should be differentiated from these other types of strategies.  Consumers 
have no familiarity with this concept when choosing medical services, which likely will cause 
substantial confusion on top of the confusion they are already experiencing simply from 
encountering the health insurance marketplace for the first time, considering many different 
types of health plans, and navigating insurance strategies such as narrow networks.  With 
reference pricing, consumers may choose a plan believing a certain provider is in a plan’s 
network only to find out after the fact that the provider is considered out-of-network for certain 
procedures.  A provider’s in-network status should be determined by its contracting status and 
should not fluctuate on a per-service, per-enrollee basis.  These distinctions threaten to disrupt 
patient-provider relationships and coordination of care.  Consumers need clarity to determine 
easily whether a provider is in-network or out-of-network.  Notice and comment rulemaking is 
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necessary to sort through these issues and consider whether other marketplace strategies may 
achieve the same goals as reference pricing, and be better alternatives for consumers.  
 

Each of the foregoing issues deserves full consideration before the Departments set forth 
reference pricing policy.  Notice and comment rulemaking would ensure that such consideration 
occurs with meaningful stakeholder input, and we urge the Departments to initiate a rulemaking 
at the earliest opportunity.   
 

We appreciate the opportunity to provide these comments and look forward to working 
with the Departments on this important issue.  In the meantime, if you have any questions, please 
contact me or Jeff Micklos, Liz Ward or Katie Tenoever of my staff at (202) 624-1500. 

 
     Sincerely, 
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